Dome.se/Inredningstips/Gör hemmet mer miljövänligt

10 sätt att göra ditt hem mer miljövänligt

Hur mycket du än försöker finns det inget sätt att helt undvika miljöpåverkan från att bo i ett hus. Men om du letar efter sätt att begränsa ditt koldioxidavtryck och minska dina månatliga elräkningar är återvinning ett bra sätt att börja. I den här artikeln visar vi dig 10 enkla saker som kan göra stor skillnad!

1) Återvinn ditt skräp

Det mest grundläggande du kan göra för att minska din miljöpåverkan är att återvinna - och det bästa är att det är enkelt! Samla bara alla dina flaskor och burkar av plast, glas och aluminium i en och ta den till din lokala återvinningscentral en gång i veckan.

2) Stäng av kranen medan du borsta tänderna

Det kan tyckas uppenbart, men om du använder kranen när du borstar tänderna kan du förbruka upp till 12 liter vatten per minut. Om du stänger av kranen medan du borstar tänderna, behövs bara tre liter! Om du ser till att göra detta under ett år kan det spara tillräckligt med vatten för att fylla cirka 600 badkar. Det är många badkar!

3) Släck ljuset när du lämnar ett rum

Varje gång du lämnar ett rum och släcker ljuset bakom dig sparar du pengar och energi. Det låter inte mycket i början, men tänk på hur många hundratals gånger du kan ha gjort detta under hela ditt liv - om inte tusentals! När allt läggs ihop under en livstid, det gör verkligen stor skillnad.

4) Plantera träd i närheten av ditt hus

Träd bidrar till att minska den globala uppvärmningen helt enkelt genom att absorbera koldioxid och producera syre. Du kan plantera många olika sorters träd, beroende på vad du gillar och var du bor - och vissa kommer till och med att producera frukt åt dig!

5) Köp begagnade produkter i stället för helt nya

Det kan verka kontraintuitivt, men att köpa begagnade produkter använder faktiskt mindre energi än att tillverka nya saker från grunden (eller få fabriksjordbruk att odla mer mat). Det beror på att när vi köper nya kläder eller hushållsartiklar har de som ska fraktas till en butik, sedan placeras på hyllor och marknadsföras - allt detta kräver mycket energi. Under samma omständigheter krävs det för att köpa begagnade produkter från tidigare ägare bara pengar ur fickan och en resa till den lokala secondhandbutiken.

6) Handla lokalt

När du köper lokalt producerad mat eller andra varor undviker du både koldioxidavtrycket från att transportera dem över hela landet och kostnaden för att paketera dem för försäljning. Som en extra bonus behöver du, om du köper mat som just nu skördas, inte betala lika mycket som du skulle göra i en stormarknad eftersom bondemarknader alltid erbjuder lägre priser än vad butiker gör. Det är vad vi kallar win-win!

7) Använd miljövänliga produkter

För att ha en positiv inverkan på miljön behöver du inte köpa alla dina produkter från lokala producenter. Om du gör lite research innan du köper något kan du hitta många produkter som bidrar till att minska koldioxidutsläppen och skydda planeten. Om du till exempel köper kläder i ekologisk bomull minskar inte bara din risk att utsättas för skadliga kemikalier - du använder också mindre vatten och energi än vad vanlig bomullsodling gör!

8) Använd en hink i stället för dusch

När du duschar förbrukas mycket vatten mycket snabbt - och dessutom tillkommer kostnader för att värma upp vattnet. Det är mycket mer miljövänligt att fylla en gammal hink med vatten, använda den för att tvätta sig och sedan hälla det smutsiga vattnet i avloppet.

9) Tvätta alla dina plastflaskor

Se till att du alltid tvättar alla dina plastflaskor innan du återvinner dem - annars slängs de med soporna!

10) Återvinn gamla kläder

Om du är trött på något plagg i din garderob, varför inte återvinna det i stället för att slänga det? Om de är helt rena kan nästan alla typer av kläder återvinnas till något annat - allt från isolering till ditt hem eller kattströ till trädgården till mattor till lekplatser eller till och med nya kläder! Du kan till och med återvinna skor för att göra nya skor och behåar för att göra rengöringsdukar.

Att göra ditt hem mer miljövänligt behöver inte vara svårt, dyrt eller tidskrävande. Genom att bara följa några av dessa tips kan du börja göra en verklig skillnad för miljön. Om du har andra idéer, dela gärna med dig av dem till andra.


Skrivet av Stina Nilsson

Skriv en kommentar