Varde ljus!

Det spelar ingen roll hur snyggt inrett en bostad är. Om ljussättningen inte fungerar så kommer den ändå att kännas lite platt och tråkig. Alltså är det ett krav på en inredare att veta lite om ljus, hur det fungerar och vilka olika trick som man kan ta till. Skillnaden för samma rum kan vara som mellan natt och dag, bildligt talat.

För det första gäller det att man har rätt styrka i lamporna. Det är inte nödvändigtvis så att kraftfullare är det samma som bättre – ibland vill man ha lite mysbelysning, och i åter andra fall kan för starka lampor bli direkt bländande. Sedan gäller det också att skilja på bakgrundsbelysning å ena sidan, och belysning som är tänkt att framhäva olika detaljer i inredningen. ”Allt ljus på mig” sade Edvard Persson en gång, och riktigt så långt behöver man inte gå. Men vissa saker passar helt enkelt bättre om de är väl upplysta.

En annan regel är att ett rum i allmänhet behöver ett stort antal ljuskällor för att ge ett ljus som är jämnt och fint överlag. Fem ljuskällor är minimum, och gärna då mer än så. Finns möjlighet att installera dimmer så är det en alldeles utmärkt ide; samma rum behöver inte alltid samma styrka i vad gäller belysning.

Slutligen så kan det vara värt att påminna om att solljus är det bästa. Om ett rum har mycket fönsteryta, så inred gärna med tanke på det naturliga dagsljuset. Det kommer att göra så att inredningen fungerar på bästa möjliga sätt.

Kategori: Inredning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *