Vad en inredningsarkitekt gör

Skillnaden mellan en ”vanlig” arkitekt och en inredningsarkitekt är inte helt självklar, och det är inte konstigt om många är osäkra på vad som skiljer dem åt. Men det hela är egentligen inte så krångligt. Även om de båda har överlappande arbetsuppgifter, så är inredningsarkitektens ansvarsområde mindre, och det handlar helt enkelt om att formge rummen i huset på bästa möjliga sätt. Det är givetvis något som även ”vanliga” arkitekter sysslar med, men skillnaden är då att inredningsarkitekter ofta är lite mer ”konstnärliga”. Långt ifrån alla husbyggen kräver en inredningsarkitekt, men för hus och byggnader som ska bli något lite extra invändigt så kan de göra stor skillnad. Inredningsarkitekter och vanliga arkitekter samarbetar också vanligtvis, för att uppnå bästa möjliga resultat.

Inredningsarkitekter arbetar dock vanligtvis inte enbart med att formge rummen för att uppnå maximal effekt, utan sysslar också normalt med att formge möbler. Kombinationen av att samma person formger både rummen i en bostad och de möbler som ska placeras där gör att det blir enkelt att uppnå en harmoni. Möblerna kommer garanterat att passa in i de rum som utformats just för dem. En inredningsarkitekt kan därför sägas ge en helhetslösning när det kommer till inredning.

Att bli inredningsarkitekt är något som kräver mycket; antagningarna sker genom arbetsprov, och man ska inte räkna med att komma in på första försöket. Utbildningen är på sammanlagt fem år, och endast ett fåtal sökanden antas varje år. Men inredningsarkitekter är eftertraktade, och man kan därför räkna med att få många jobb efter att ha fullföljt utbildningen.

Kategori: Inredning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *