Inred med glas

Att inreda med glas. Hur går det till och vad innebär det egentligen? De flesta tänker nog på fönster och fönsterglas när det gäller inredning med glas och det är klart att det är viktigt. Alla bostäder, i princip helt utan undantag, har fönster. Därför är det lätt att hitta det man vill ha när man ska skaffa fönster – utbudet är väldigt, väldigt stort. Men det är inte fönster som den här artikeln ska handla om – det ämnet sparar vi till en framtida artikel – utan om inredning inomhus med hjälp av glas. Glas kan användas på många olika sätt för att piffa upp hus och lägenheter, men tyvärr så görs det alltför sällan. Vi vill därför försöka inspirera lite genom att peka på de olika saker om kan göras.

Glasvägg
En eller flera glasväggar kan göra underverk för din bostad. Ett enkelt exempel är hallen. Hallar är ofta mörka och dystra historier utan fönster. Genom att ersätta en av väggarna med en glasvägg mot ett rum som har tillgång till fönster så kan man avhjälpa detta. (http://www.expressen.se/leva-och-bo/knepen-som-satter-stilen/) Det är också en av glasväggens främsta uppgifter, att göra bostaden ljusare. Den andra då är att skänka en känsla av rymd och utrymme.

Observera dock att den insyn som glasväggen ger inte alltid är av godo. En del rum vill vi ha avskärmade (som sovrum) medan andra vill vi ha avskärmade ibland. Som exempel på det sistnämnda kan köket nämnas. Det är inte alltid vi vill ha insyn från matsalen till köket, speciellt när vi har gäster. Glasvägg in till köket är då helt enkelt inte så trevligt; med gäster som ser på när man ordnar och donar med maten.

Insynsproblemet kan då lösas på flera olika sätt. Permanent insynsskydd kan man få genom en plastfilm. En plastfilm släpper igenom ljus men förhindrar insyn (ett tips är att göra mönster av plastfilmen. Det ser snyggt ut, släpper igenom mer ljus och förhindrar samtidigt insyn (http://blogg.dn.se/bostadsfragan/2009/06/10/hur-skarma-av-glasvaggen-3779/). DN:s svar pekar också på flera andra lösningar, som en skir vit gardin.

Glas i köket
Något som vi tycker är riktigt spännande är härdat glas. Härdat glas kan nämligen användas i stället för kakel i till exempel kök och kan vara otroligt effektfullt. Härdat glas är lackerat och det finns flera olika färger att välja mellan. Poängen med att använde härdat glas i stället för kakel är att det är otroligt glansigt och vackert – köket kommer verkligen att skina upp som aldrig förr! Nu vill vi också påpeka att det inte bara är i köket som glas kan använda kakel, utan även i badrummet. Vi tror att detta är en trend som kommer att komma starkt under de kommande åren, glas i stället för kakel/klinkers.

Mer glas!
Vi hoppas att vi har kunnat ge er några idéer om vad som kan göras med glas när det kommer till inredning. Varför inte kontakta en kompetent glasmästare redan idag för att höra efter vad för tjänster de erbjuder? Själva använder vi oss av Ryds Glas, som erbjuder mycket när det gäller dekorativt glas och glas för inredning.

Kategori: Inredning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *