Inred med böcker

Böcker må främst vara till för att läsas, men det hindrar inte att de också kan vara en del av inredningen. Det som avses här är inte så kallade ”coffee table books”, böcker som man har liggande framme av olika skäl – för att imponera, för att den kan starta diskussioner, för att den är snygg och så vidare. Men böcker ska ju stå i en bokhylla när de inte läses, och då är det bra om de ser snygga ut där. En bokhylla fylld av pocketböcker med knäckta ryggar är helt enkelt inte speciellt tilltalande, rent estetiskt.

Nu kanske någon tycker att det här är lite väl ytligt: ska man välja vilka böcker man köper baserat på hur de ser ut i en bokhylla? Nja, inte riktigt så. Men många böcker, speciellt de som är lite äldre, finns i flera olika utgåvor, varav vissa ser bättre ut än andra. Finns det flera varianter av en bok man vill köpa kan man gott välja en utgåva som också ser bra ut. Det finns ju också nästan alltid alternativ med hårda pärmar, som för det mesta ser betydligt bättre ut än pocketalternativen.

En del kanske inte alls håller med om det här, utan hävdar att charmen med en bokhylla är variation: böcker med alla sorters utseende i ett organiserat kaos. Det kan förvisso fungera ibland, beroende på hur ens inredning ser ut i övrigt. Men har man en lite mer ”elegant” och ”fin” inredning gör det skillnad vilka böcker som står i ens bokhylla.

Kategori: Inredning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *