1990-talet – mer än bara grunge och brittpop

90talet1990-talet ligger ännu så pass nära att det var då många av oss växte upp. Det gör att det kan vara lite svårt att peka ut exakt vad det är som kännetecknar decenniet ur ett inredningsperspektiv. Det har helt enkelt inte riktigt hunnit bli historia ännu (i alla fall inte för undertecknad och många andra). Men det finns en hel mängd olika saker som definitivt var stora under 1990-talet och som numera är lite mer svåra att hitta i de flesta hem.

Lavalampor var en sådan sak; dessa hade under 1980-talet nästan helt fallit i glömska men blev återigen populära under 1990-talet. Men det är svårt att se på lavalampan som något typiskt för just 1990-talet, då de är något som varit populärt under tidigare decennier. Men det är för övrigt något som kännetecknar 1990-talet på flera olika sätt; att äldre trender från 1960- och 70-talet gjorde lite av comeback. Detta märktes ju inte minst inom musiken, där både grunge och brittpop blickade tillbaka till de decennierna. Ytterligare en inredningsdetalj som gjorde comeback var saccosäcken; vars popularitetskurva mycket påminner om lavalampans.

Ytterligare en trend som till viss del kännetecknade 1990-talet var Japan, och Östasien över huvud taget. Det var då sushi på allvar slog igenom i landet, och det blev vanligt med slumpvisa japanska tecken på olika inredningsdetaljer och bonsaiträd. Denna östasiatiska trend kan ju sägas fortfarande finnas kvar, men är nu en mer accepterad del, något som finns där. En sushirestaurang är ingenting speciellt idag, exempelvis.

Kategori: Inredning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *