1970-talet – färg och mönster

70-talet1970-talet kan sägas vara en förlängning av 1960-talet, men ändå något som är enkelt att särskilja från det decenniet; på samma sätt som det är helt annorlunda än 1980-talet. Det gäller i stort som i smått och naturligtvis också vad gäller inredning och de olika trender som rådde då. En sak som kännetecknar 1970-talet är ”tillbaka till landet och ut i naturen” och det märks väldigt tydligt vad gäller olika inredningsdetaljer. Stiliserade blomstermotiv var väldigt vanligt, med mycket färg. Men de färger som användes var i allmänhet lite mer dova än 1960-talet glada färger, vilket gör att hela decenniet har en lite mer nedtonad och naturlig känsla.

1970-talets allmänna attityd innebar också en stor mängd ”gör det själv”, att sy sina egna saker och bygga egna möbler och inredningsdetaljer så långt som det var möjligt. Detta gällde givetvis långt ifrån alla, och i de flesta hem förekom sådant nog i mycket begränsad mängd. Men det förekom i betydligt större utsträckning än det gjort på många år. ”Organiskt” är ett bra ord att beskriva 1970-talets inredningsstil på.

Att inreda i 1970-talsstil är svårt, på grund av den rikliga förekomsten av mönster och färger. Det är lätt hänt att det går till överdrift vilket leder till totalt kaos. Att kunna harmoniera de olika mönstren och färgerna är en svår konstart, men lyckas man väl blir resultatet en riktigt mysig inredning. Det är inte alls konstigt att 1970-talsinspirerad inredning är starkt på gång och verkar öka i popularitet för varje år.

Kategori: Inredning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *